Hoe moeten wandelschoenen passen – Voorbereiding op een lange trektocht

Geschatte leestijd: 7 minuten

Als wandelliefhebber heb je waarschijnlijk de pijn en het ongemak ervaren van het dragen van wandelschoenen die niet goed passen. Van ondragelijke blaren tot ontbrekende teennagels en gevoelige hakken, hoe goed je wandelschoenen passen, speelt een grote rol in de kwaliteit van je wandelervaring. Hoe moeten wandelschoenen zitten? Bestaat er zoiets als de perfecte pasvorm voor wandelschoenen?

Laten we eens kijken naar enkele praktische tips voor het passen van wandelschoenen en het vinden van de beste wandelschoenen.


Maattips voor wandelschoenen

Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden bij het kopen van nieuwe wandelschoenen. Veel van deze factoren zijn zowel universeel praktisch als subjectief, afhankelijk van het soort wandeltochten dat u van plan bent te maken.

Weten hoe je de beste wandelschoenen kiest, betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat je ze ook op de juiste manier kunt passen. Er kan worden beweerd dat de pasvorm van je wandelschoenen de belangrijkste factor is, aangezien je voeten het meeste werk zullen doen om je hele lichaam en al het andere dat je bij je hebt te ondersteunen.

Hoe goed deze laarzen passen, is dus belangrijker dan hoeveel ze kosten of van welk merk ze zijn. Hoewel de beste merken in veel gevallen veel geld steken in onderzoek en ontwikkeling om precies te vinden wat hun klanten nodig hebben.

Hier zijn enkele tips die u kunt volgen bij het winkelen voor nieuwe wandelschoenen.

Probeer eerst de nieuwe wandelschoenen uit

Niets geeft je een idee van hoe goed je nieuwe laarzen passen en hoe je ze fysiek kunt passen. De truc is om je hele voet in de laars te steken. Zodra uw voeten stevig in de schoenen staan, probeert u uw gewicht naar de voorkant van uw voeten te verplaatsen. Reik met je hand naar de achterkant van de schoenen en kijk hoeveel vingers je tussen je hiel en de achterkant van de schoenen kunt passen.

Daar zou je wijsvinger in moeten kunnen passen. Als dit niet mogelijk is, loop je het risico je tenen te kneuzen tijdens elke afdaling terwijl je op het pad bent. Als er meer in past dan je wijsvinger, dan zijn de schoenen te groot en zit je er misschien ongemakkelijk in. De lengte moet lang genoeg zijn om je hiel te bedekken en de breedte moet breed genoeg zijn voor de natuurlijke vorm van je voet

Overweeg de breedte

De volgende factor waarmee u rekening moet houden, is de breedte van de schoen. Hoe knus voelt het aan op het breedste deel van je voeten? Hoewel de schoenen idealiter nauwsluitend moeten zijn, mogen ze niet zo nauwsluitend zijn dat ze uw voorvoeten, de hiel of de enkels knellen.

Kies Fit Over-functies

Of je nu op zoek bent naar bergschoenen, wandelschoenen, trailrunners of een paar eenvoudige dagwandelschoenen, je hebt keuze te over. Tegenwoordig strijden de beste merken tegen elkaar door schoenen met toeters en bellen aan te bieden om meer klanten aan te trekken.

Hoewel functies zoals ademend vermogen, hielondersteuning en tractie allemaal belangrijk zijn, moeten ze op de tweede plaats komen na de pasvorm. Het is normaal dat u wat pasvorm wilt opofferen voor een van de vele extra functies die worden aangeboden. Trap niet in die val. Het vetersysteem is ook belangrijk, omdat het helpt de laars stevig op zijn plaats te houden en wegglijden te voorkomen.

Je zult op de lange termijn veel beter af zijn om fit te kiezen dan excentriciteiten. Zorg ervoor dat de wandelschoenen die je kiest de juiste pasvorm hebben. Dit betekent dat je geen ‘hotspots’ ervaart alleen maar omdat het merk dat je zoekt betere demping maar minder teenruimte biedt.

Ga later op de dag winkelen

Zolang je op de been bent, zwellen ze later op de dag op. Dit gebeurt of u nu aan het wandelen bent of gewoon aan het ijsberen bent op kantoor. Als u schoenen koopt die te strak zitten, zult u ongemak ervaren als uw voeten opzwellen.

Het is daarom aan te raden om later op de dag te gaan shoppen voor wandelschoenen. Dit is met name het geval als u in de late namiddag de neiging heeft om brede voeten te krijgen. Dit is wanneer je voeten op hun breedst zijn.

Ook al zal die uitbreiding niet al te groot zijn, in ieder geval niet groot genoeg om van schoenmaat te veranderen, hij zal breed genoeg zijn om te bepalen hoe comfortabel je zult zijn als je voeten eenmaal wijd worden als je een dag aan het wandelen bent tot in de late namiddag.

wandelschoenen op rotsen

Ga op de inlegzolen staan

Een praktische manier om te voelen hoe goed de wandelschoenen passen, is door op de inlegzolen te gaan staan.

  • Verwijder de inlegzolen van de schoenen die u overweegt te kopen en leg ze op de grond
  • Plaats uw voet in de inlegzolen alsof u de schoenen draagt
  • Zorg ervoor dat uw voeten recht in de voetboog en hielkom staan

Zodra uw voeten in de inlegzolen zitten, moet u de lengte controleren. Zorg ervoor dat je minimaal een vingerbreedte hebt tussen je langste teen en de rand van de binnenzool. Deze truc maakt het gemakkelijk voor je om de lengte te controleren en neemt de onzekerheid weg van het proberen “de rand van je teen te voelen” terwijl deze in de laars zit.

Je kunt deze truc ook gebruiken om de breedte specifiek voor mensen met brede voeten te controleren. Als u vanaf de rand van de binnenzool niets van de binnenzool kunt zien, zit de schoen te strak. Je moet in ieder geval een deel van de binnenzool zien, maar niet te veel. Te veel zou betekenen dat je een paar smallere wandelschoenen nodig hebt.

Deze truc werkt met elke schoen, inclusief leren laarzen, hardloopschoenen, trailrunningschoenen of backpacklaarzen. Zodra de gekozen schoenen deze test hebben doorstaan, moet je ze daadwerkelijk dragen, veters strikken en er een beetje in rondlopen om te zien hoe de hiellift of teenbox aanvoelt. Dit is van belang bij het wandelen op oneffen of ruw terrein.

Probeer wandelschoenen aan met sokken

Je laarzen draag je zeker met wandelsokken voor een betere voetverzorging. De kans is groot dat deze sokken vrij dik zijn om je voeten nog beter te beschermen.

Dikke sokken nemen veel ruimte in de schoenen in en daar moet rekening mee worden gehouden voordat u een paar koopt. Neem op de dag dat je van plan bent om je wandelschoenen persoonlijk te kopen ook een paar van je dikste wandelsokken mee om te passen.

Er bestaat geen twijfel over; elke wandelaar heeft minstens één uitstekend paar van de beste wandelschoenen nodig. Of je nu in de zomer of in de winter wandelt, het wandelpad kan wreed zijn voor je hele lichaam, en er zijn maar weinig dingen die zo onaangenaam zijn als voetpijn als je op pad bent. De beste wandelschoenen gecombineerd met dikke sokken maken een wereld van verschil.

Het vinden van de juiste wandelschoen is echter niet zo eenvoudig. Deze tips en trucs voor het passen van wandelschoenen helpen je bij het kiezen van de beste schoenen. Hoe moeten wandelschoenen zitten? Ze moeten even comfortabel als praktisch zijn.

Inbraak wandelschoenen

Als je eenmaal de juiste maat hebt, is het tijd om ze in te lopen. De beste manier om dit te doen is door ze elke dag minstens een paar uur achter elkaar te dragen, in huis of tijdens het boodschappen doen.

Zo vormt u het leer naar uw voeten en verkleint u de kans op blaren en zere plekken.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je laarzen goed zijn ingelopen voordat je ze serieus gebruikt. Veel wandelschoenen zijn gemaakt van synthetisch materiaal dat in het begin behoorlijk stug kan aanvoelen. Als gevolg hiervan kan het enige tijd duren voordat ze comfortabeler aanvoelen als je ze de hele dag door blijft dragen.

Laatste gedachten

Wandelschoenen zijn ontworpen om de meeste steun en bescherming te bieden tijdens het wandelen. De beste zijn er ook in verschillende maten om ervoor te zorgen dat ze nauwsluitend en comfortabel passen en je toch maximale ondersteuning bieden. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan hoe goed je wandelschoenen passen, waaronder je voet- en enkelmaat, je beenlengte en zelfs hoe goed je wandelt.

De beste manier om er zeker van te zijn dat je laarzen goed passen, is door ze te passen met je sokken en te kijken hoe de pasvorm aanvoelt. Als je nieuwe laarzen koopt, onthoud dan altijd dat ze bedoeld zijn om het gewicht van je voet te dragen.

Als de hakken te groot zijn, zakt je voet in de laars en heb je geen steun. Als de tenen te strak zitten, zullen de schoenen oncomfortabel aanvoelen en zult u ze niet voor langere tijd kunnen dragen. Zorg er ten slotte voor dat de laarzen bij je wandelstijl passen. Wandelschoenen met omgekeerde manchetten zijn over het algemeen meer geschikt voor de winter, terwijl wandelschoenen voor zomerse wandelingen in de bergen beter geschikt zijn.

TheHikingAdventure.com

Wat zijn de beste zakmessenmerken
vrouw winterwandelen
Black Friday-uitverkoop wandeluitrusting
Cadeaus voor wandelaars vrouwen
rugzakken voor buiten
Hoe de afmetingen van een rugzak te meten Een eenvoudige handleiding voor iedereen
Beste kampeerkussens
Bergbeklimmer met technisch ijsgereedschap en ijsbijlen
Boulderen 101
Beste zaag voor backpacken

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Wandelpeters.be
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart